Hoe ver zijn we nu?

Update tot 5 juli 2022

Isolatie gevels

Eind vorig jaar zijn er door het team een aantal warmte foto’s gemaakt.  Wat heel duidelijk naar voren is gekomen is dat de gevels van de woningen in Kantershof zo slecht nog niet zijn. Dat is eigenlijk wel goed nieuws! Als stuurgroep waren we heel erg aan het kijken naar waar er allemaal extra geïsoleerd zou moeten worden om de woningen klaar te krijgen om van het gas af te kunnen. Dat valt dus mee.

 Helaas is er ook minder goed nieuws. Uit de metingen en ook de genomen warmte foto’s komt naar voren dat, de tijdens de renovatie geplaatste voor en achtergevels niet goed zijn gemonteerd. Er is eigenlijk een kier ontstaan door die verkeerde plaatsing. Hierdoor wordt de isolerende werking van de gevels ondermijnd en zitten jullie met een veel koudere woning dan nodig is. Ook is de kwaliteit van het gebruikte  isolatiemateriaal flink terug gelopen in de ca 25 jaar sinds de renovatie.
Besloten is nu om te gaan kijken hoe dit technisch op te lossen is en wat dat dan gaat kosten.

Voor de hoekwoningen is het aan te bevelen om de spouwisolatie goed te laten bijvullen.

Ook willen we gaan kijken in hoeverre het scheelt (financieel) als we als collectief ons aanmelden bij een uitvoerder. Maar ook is het belangrijk om te kijken in hoeverre aanpassingen gedaan kunnen worden zonder dat jullie huizen helemaal overhoop moeten. Liefst een duurzame aanpassing dat binnen een dag uitgevoerd kan worden. Het is duidelijk, we hebben er allemaal eisen waaraan voldaan moet worden. 

We gaan het allemaal uitzoeken en komen binnenkort hierover bij jullie terug.

Isolatie dak

Op dit moment wordt nog onderzocht of het een goed idee is om je dak goed te laten isoleren en zo ja op welke manier.
Naar opgave van diversen “kenners” liggen er onder de dakbedekking ventilatieplaten. Deze zouden het effect van extra isolatie aanzienlijk kunnen beïnvloeden.

Isolatie vloer

Voor alle woningen geld dat het toepassen van vloer isolatie, vooral wooncomfort gaat verhogen.
Uit onderzoek is echter wel gebleken dat het achteraf aanbrengen van vloerisolatie een lastige en daarmee dure klus is.
Er is geen echte kruipruimte onder de huizen, maar de ruimte is gevuld met zand. Dit zand moet weggezogen worden en aangezien er geen registratie is van herkomst moet dit zand duur gestort worden. Pas dan kan er begonnen worden met isoleren. (zie de aangeboden opties elders op deze website).
Conclusie: Gezien het voorgaande zouden wij primair eerst kijken naar andere isolatie mogelijkheden en vloerisolatie zien als extra comfort.

Energie voorziening en warm water

Een invulling van dit kopje komt zeer binnenkort